El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, ha acollit la presentació del documental Picant Pedra, d’Antoni Martí, que documenta de manera exhaustiva i detallada el procés de la cuita de calç tal com s’havia fet tradicionalment a Fonteta i a Sant Climent de Peralta.
La presentació es va programar en en el marc de l’exposició temporal «Empordà industria», on es fa un recorregut per l’Empordà a través dels diferents paisatges i indústries des del segle XVIII, oferint una visió de la seva evolució històrica, de la tipologia industrial i dels diferents models de la industrialització.
La projecció va comptar amb l’assistència d’una àmplia delegació de responsables i col·laboradors de la cuita, que prèviament van poder fer una visita guiada per les instal·lacions d’un dels museu més importants del país.
La presentació del documental va anar a càrrec del mateix realitzador Antoni Martí; de l’impulsor i coordinador de la cuita, Josep Matés; de l’alcalde de Forallac, Josep Sala, i del director del museu, Jaume Perarnau, que va destacar la importància que té per al patrimoni del país la recuperació i la documentació d’aquest ofici tradicional.
Picant pedra documenta la primera cuita de calç al forn gran d’en Torró de Fonteta (Bé Cultural d’Interès Nacional des del 2011), que es va fer a finals del mes de maig del 2018, després de mesos de preparatius. Desenes de persones es van involucrar en l’encesa per recuperar el forn, desemboscar-lo, gratar en els estrats i emplenar-lo amb pedra, en una acció per recuperar una de les professions que van donar feina i prosperitat durant segles a les Gavarres.
El documental ha estat impulsat pel terrisser Josep Matés, realitzat per Antoni Martí i produït per Dolors Fuster. És el resultat de la suma de voluntats i voluntaris amb el suport de l’Ajuntament de Forallac.