El Museu de la Pesca de Palamós obrirà, dimecres vinent 26 de març, a les 18 h, una nova sessió de les populars “Converses de Taverna”, una activitat que esdevé un espai de referència per la recuperació, la documentació i la difusió del patrimoni immaterial de la gent de mar.
Aquesta proposta, amb entrada gratuïta, té lloc en el restaurant “Can Blau” (carrer del Vapor, 34), situat en el ple barri portuari del municipi, davant l’accés al port i a l’edifici del Museu de la Pesca.
En aquesta ocasió les converses giraran entorn l’experiència de tres navegants, que han travessat bona part dels oceans del planeta, enfrontant-se al Gran Blau, ben lluny de casa, per plaer o en competició. Es tracta concretament de Raül Contreras, patró del veler Mendrugo, que amb aquest vaixell, amb base a Palamós, ha fet la volta al món. També es comptarà amb la participació del navegant Joan Maria Ferrer, que aproparà l’experiència viscuda travessant l’Atlàntic; i la de Marie Casadevall, que s’ha enfrontat a la navegació pel Pacífic per arribar fins a la Polinèsia.
Tres sessions amb el referent marítim com a protagonista
La temporada 2025 de les Converses de Taverna es va iniciar el passat mes de febrer amb la sessió dedicada a parlar de la pesca artesanal, posant damunt la taula les tècniques mil·lenàries que encara s’utilitzen en aquesta tipologia de pesca, contraposades als reptes de futur que ara es plantegen.
La programació prevista per aquest any es tancarà el mes vinent amb la sessió dedicada a parlar de la literatura vinculada al mar. Serà concretament la diada de Sant Jordi, la tarda del 23 d’abril, on les Converses de Taverna convidarà escriptors, lectors i llibreters per parlar sobre el fenomen del mar com a gran inspiració literària de tots els temps, des de les grans epopeies clàssiques a la narrativa més quotidiana i popular.
24 anys de treball en la recuperació del patrimoni immaterial
Les Converses de Taverna s’emmarquen dins del programa “Memòria Viva”, que té com a objectiu recuperar, documentar i reivindicar el patrimoni immaterial, no només captant-lo i preservant-lo per a les generacions futures, sinó també per retornar-lo a la societat en forma d’activitats.
L’any 2001 el Museu de la Pesca va posar en marxa les Converses de Taverna, com activitat etnològica en la recuperació del patrimoni immaterial de la gent a través de l’enregistrament de la paraula. Durant aquests 24 anys s’han celebrat centenars d’edicions de les converses, conformant un dels més grans repositoris de memòria oral dedicada a la mar de tota la Mediterrània.
Totes les sessions realitzades durant aquestes més de dues dècades, s’han enregistrat en vídeo i es poden consultar a Documare (Centre de Documentació de la Pesca i el Mar), els continguts de les quals són font per a la investigació en diversos camps i temàtiques relacionades amb el mar, la pesca, el peix i la cuina marinera, els oficis tradicionals, les embarcacions o el medi marítim, entre molts altres.