Girona es proposa incorporar 800 pisos al parc d’habitatge assequible de la ciutat en el període 2022-2027. La meitat provindrien de la promoció d’habitatge assequible i d’allotjaments dotacionals; 72 serien habitatges adquirits al parc privat; 40 serien allotjaments en recursos residencials d’emergència, i 36 serien pisos captats per la borsa de mediació de l’Oficina Municipal d’Habitatge (OMH). També es proposa la generació de noves places en residències d’estudiants per respondre a la demanda d’habitatge per part d’aquest col·lectiu.
La ciutat disposa actualment d’un parc d’habitatge assequible d’entorn als 3.700 habitatges segons el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge de Catalunya (PTSHC) entre habitatges de titularitat pública, d’entitats socials i privats, cosa que representa un 8,7% del parc d’habitatges. El municipi es troba, doncs, molt lluny de complir l’Objectiu de Solidaritat Urbana del 15% que estableix el PTSHC per a 2042. Per aconseguir-ho, s’hauran de promoure o mobilitzar 4.786 habitatges destinats a polítiques socials, 770 dels quals abans de 2027.
Aquesta és una de les dades que ha explicat aquest matí la tinenta d’alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana de l’Ajuntament de Girona, Cristina Andreu Displàs, durant la presentació del Pla local d’habitatge de Girona per al període 2022-2027. La responsable de l’OMH, Judit Espuche, també ha participat en l’acte.
“Des del Govern municipal hem activat totes les eines al nostre abast per generar i fer aflorar habitatge assequible a la ciutat, fonamentalment a partir de la compra i promoció d’habitatge en col·laboració amb promotores socials i Incasòl. L’aprovació del Pla local d’habitatge 2022-2027 ens permetrà centrar-nos en la implementació de polítiques públiques d’habitatge que ja estem duent a terme, i marcar un full de ruta compartit amb tots els actors públics i privats de la ciutat”, ha remarcat la tinenta d’alcaldia Cristina Andreu Displàs.
En els darrers mesos, l’Ajuntament ha cedit sòl municipal per a la promoció d’habitatge de protecció oficial (HPO) de lloguer en dos punts de la ciutat: al carrer de les Agudes (50 habitatges que gestionarà Visoren) i al carrer de la Riera Bullidors (88 habitatges que gestionarà Incasòl i 48 que gestionarà Fundació Salas).
A més, s’han comprat 37 habitatges entre el 2021 i el 2024 per ampliar el parc d’habitatge social del municipi i s’està en procés d’incorporar 14 pisos més. A banda, s’està treballant amb Incasòl per la compra de 13 habitatges aquest 2024 i n’hi ha 71 més en procés d’adquisició. Properament, també es licitaran sòls municipals fer-hi habitatge cooperatiu en cessió d’ús.
En paral·lel, s’ha reforçat l’equip de l’OMH amb dos integradors socials i s’ha reduït la morositat del parc municipal d’habitatge un 60% entre el 2021 i el 2024.
Amb la voluntat de fer aflorar habitatge per a ús com a residència habitual també s’han portat a terme altres iniciatives en els darrers temps, com la regulació dels habitatges d’ús turístic, els apartaments i les llars compartides; les mesures de foment per a la mobilització d’habitatge privat mitjançant la Borsa de lloguer; l’establiment d’un recàrrec de l’IBI per a habitatges buits; la modificació de planejament urbanístic per fer possible la generació d’habitatge dotacional en sòl d’equipament privat, i el foment de la implantació de residències d’estudiants.
L’aprovació del Pla local d’habitatge per al període 2022-2027 –el primer pla d’aquest tipus que aprova l’Ajuntament de Girona- es preveu que es faci en el Ple municipal ordinari del mes de desembre, que tindrà lloc dilluns que ve, dia 9 de desembre. El document es divideix en quatre eixos bàsics d’actuació: facilitar l’accés i el manteniment de l’habitatge; mantenir la mixtura social; ampliar i gestionar el parc d’habitatge assequible i social i millorar i rehabilitar l’habitatge existents.
Aquest Pla local d’habitatge de Girona és el resultat d’un treball de diversos anys per part dels equips tècnics de l’Ajuntament de Girona per definir una estratègia de ciutat en matèria d’habitatge. Així, aquest document es construeix sobre les bases de les dues iniciatives municipals prèvies: el Pacte Local per l’Habitatge del 2019 i el procés participatiu del Pla local d’habitatge de Girona, que es va fer el 2020.
Treball conjunt amb l’àrea urbana i desenvolupament de nous sectors amb HPO
Pensant en els propers anys, i amb una perspectiva a mig termini, es treballa per ampliar encara més aquesta xifra a través de l’impuls de la creació d’habitatges de protecció oficial en nous sectors de la ciutat i estrenyent la col·laboració i el treball amb els municipis de l’àrea urbana.
Del 2025 al 2044, el PTSHC proposa ampliar la xifra de pisos del parc d’habitatge assequible a la ciutat de Girona en 4.786 pisos. Aquesta quantitat arriba als 5.890 habitatges si s’incorporen també les previsions de quatre municipis de l’àrea urbana: Salt, Sarrià de Ter, Vilablareix i Fornells de la Selva.
A la ciutat hi ha previst l’impuls de diversos sectors de planejament urbanístic on es destinaria una part d’habitatge a HPO, però caldrà seguir treballant per incorporar nous sectors i per enfortir la coordinació amb l’àrea urbana per a la creació de més habitatge assequible.
Alguns dels sectors on hi ha projectat fer HPO són Camp de la Coma (180 habitatges, 54 dels quals d’HPO), La Pabordia (200 habitatges, dels quals 83 d’HPO), Santa Coloma-FECSA (77 habitatges, dels quals 24 d’HPO), Destil·leries Pont Major (442 habitatges, dels quals 156 d’HPO), carrer de Barcelona – PAU 117 (432 habitatges, dels quals 129 d’HPO), Montori-Montilivi (48 habitatges, dels quals 10 d’HPO), Montjuïc (48 habitatges, dels quals 10 d’HPO) i la zona del Nou Campus Trueta (370 habitatges, 148 dels quals d’HPO).
Garantir el dret a l’habitatge i fomentar la rehabilitació
Dos eixos sobre els quals s’incideix especialment en el nou Pla local d’habitatge són el dret a tenir un habitatge digne i el foment de la rehabilitació. En relació amb el primer punt, es vol vetllar pel compliment dels drets de les persones llogateres al parc privat (assessorament en relació amb la regulació dels preus del lloguer; creació d’un futur servei d’atenció per a la no-discriminació; acompanyament en situacions de risc de desnonament, i gestió dels ajuts al lloguer) i es volen generar nous recursos residencials per al programa d’inclusió i d’emergència habitacional (reserva d’habitatges per a inclusió en les noves promocions d’HPO; augment dels recursos destinats a solucions transitòries en situacions d’emergència habitacional, i aposta per a la creació d’un centre de baixa exigència en col·laboració entre Ajuntament de Girona, Diputació de Girona i Generalitat de Catalunya).
Pel que fa al segon aspecte, es vol treballar per promoure la rehabilitació energètica del parc d’habitatge privat a través de fons Next Generation. A més, es farà acompanyament a comunitats energètiques locals i se cediran cobertes municipals per a fer-hi instal·lacions fotovoltaiques. La creació i consolidació d’una oficina de rehabilitació municipal; l’adequació dels habitatges adquirits per part de l’Ajuntament, i el treball per participar en properes convocatòries del Pla de Barris de la Generalitat són altres elements sobre els quals es vol incidir en matèria d’habitatge.