Calonge ha engegat aquesta tardor el Projecte Educatiu Poble de Llibres, que té com a objectiu col·laborar amb els centres educatius del municipi en la promoció, l’ensenyament i el gaudi de la lectura, l’escriptura, la llengua i el coneixement. A través de tallers i activitats artístiques, s’aproparà a alumnat i professorat el bagatge especialitzat dels professionals de les llibreries de la localitat. En aquest sentit, la iniciativa vol vincular el Projecte Poble de Llibres amb la comunitat educativa del municipi. Alhora, la proposta pretén dinamitzar i desestacionalitzar el sector comercial de les llibreries.

En total s’han programat 60 activitats a les dues llars d’infants, les tres escoles de primària i l’institut del municipi, que seran subvencionades per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Des de contacontes i contes musicats a partir de diferents llibres i sobre diverses temàtiques a classes de dibuix o tallers creatius de costura i manualitats, passant per tallers on s’explica l’ofici de llibreter perquè els alumnes puguin entendre el que es fa a les llibreries. En l’àmbit de la història, es faran tallers d’arqueologia, guies, memòria o recerca històrica.

Les activitats han estat proposades i dissenyades per les pròpies llibreries, que han elaborat un catàleg que s’ha ofert als centres educatius. L’oferta s’ha adaptat a les demandes i necessitats de cada aula.

L’escola d’escriptura de “Calonge, poble de llibres” engegarà al novembre el curs 2024/2025, amb una programació que inclou tres tallers i quatre píndoles literàries. Alba Dalmau, escriptora i professora de Narrativa a l’Escola d’escriptura Ateneu Barcelonès i d’escriptura creativa, conte i microrelat a l’escola Laboratori de Lletres de Barcelona, n’és la coordinadora, a més d’impartir el primer dels tallers, que es portarà a terme els dissabtes 2, 16 i 30 de novembre amb el títol “Desgel Creatiu: Eines per evitar el bloqueig creatiu i mil estímuls per combatre’l”.

Els dies 18 de gener, 1 i 5 de febrer, Ricard Ruiz Garzón, escriptor, comissari del 42 (Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona) i professor a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, conduirà el taller “Rajos reductors. Com concebre, escriure i condensar un microrelat fantàstic”. Mentre que el tercer dels tallers serà impartit per Laia Fàbregas, novel·lista i directora i docent del Màster en Creació Literària del Laboratori de Lletres. Seran 8 sessions (22 de febrer, 8 de març, 22 de març, 5 d’abril, 26 d’abril, 10 de maig, 24 de maig i 7 de juny) per transitar “Els camins de l’escriptura creativa. Escriure sense rumb per trobar el camí de la història o dibuixar primer un camí per escriure després la història”.

A més, s’han programat quatre píndoles literàries amb sessions úniques amb quatre autors catalans de reconegut prestigi: el proper 25 de gener amb Jordi Puntí; el 12 d’abril amb Màrius Serra; el 17 de maig amb Carlota Gurt i el 5 de juliol amb Anna Ballbona.

Les inscripcions pels tallers i les píndoles es poden realitzar a la Biblioteca Pere Caner.

“Calonge, poble de llibres”, la primera booktown catalana, ja escalfa motors per a la celebració del tercer aniversari, que inclourà una extensa i variada programació que s’allargarà del 6 al 15 de desembre i que tindrà com a fil conductor els contes. Durant aquests deu dies, el municipi acollirà exposicions, tallers, espectacles de carrer i interior, i signatures d’autors que serviran per celebrar “Un aniversari de conte”. El primer cap de setmana centrarà la mirada en la literatura infantil i juvenil, i inclou activitats pensades per al públic familiar. El segon cap de setmana, en canvi, els protagonistes seran els contes per a públic adult.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*