El passat dimecres 15 de maig en sessió extraordinària urgent de la Junta de Govern del Consorci per al condicionament i la gestió del complex de tractament de residus de Solius, es va aprovar unànimement per la representació dels ajuntaments consorciats i els representants de l’Agència de Residus de Catalunya una proposta de revisió de les tarifes de la taxa pel 2024 que a continuació es detalla.
D’ençà del tancament del dipòsit controlat de residus de Solius, el passat mes de febrer de 2023, el Consorci va haver de buscar una alternativa a la gestió de la fracció resta. Per tant, totes les tones que entren al complex, aproximadament unes trenta-cinc mil anuals seguint la mitjana dels darrers quatre anys, són transferides des de la mateixa instal·lació a altres destinacions finals. La incertesa provocada per la variabilitat de destins a finals de l’any 2023, moment en què es van aprovar les taxes de cara a l’any 2024, va comportar l’aprovació d’un import que no cobreix el cost del servei i, conseqüentment, aquesta Junta s’ha vist amb l’obligació de proposar noves tarifes per tal d’extingir el dèficit generat pel cost del servei.
Des del mes de febrer de l’any 2023, les tones de voluminosos eren transferides a la UTE TEM-Centre de Tractament de Residus de Mataró, però aquest mes de maig la planta ha comunicat al Consorci que no pot rebre més residus i, de totes les alternatives plantejades, la més econòmica també suposa un important augment del cost.
Tanmateix, el tancament de la planta de compostatge ubicada al mateix complex a principis d’octubre de l’any 2023 obliga, també, a transferir la fracció orgànica a altres plantes de tractament, sent d’un inici el destí l’Ecoparc 4 dels Hostalets de Pierola. A conseqüència d’un incident en una de les plantes de tractament, titularitat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la quantitat de tones que aquesta planta podia gestionar s’ha vist disminuïda i com a alternativa s’està transferint la FORM a Griñó Ecològic, instal·lació situada a Alguaire (Lleida). Aquest servei de transferència i tractament, també genera un important dèficit al Consorci i, per aquest motiu, també s’ha revisat la taxa, comportant un augment molt significatiu.
Aquest augment de les taxes, suportat igual tant pels municipis consorciats com pels usuaris del complex, respon a l’important dèficit generat per les despeses del servei assumides pel consorci, que aquest 2024 es calculen en aproximadament uns dos-cents mil euros mensuals. Des de la Junta d’aquest Consorci, desitgem que en un breu període de temps es pugui recuperar, respectant tots els aspectes mediambientals, la planta de compostatge i puguem aproximar el destí final dels residus per esdevenir més eficients, sostenibles i, així, poder reduir els costos.
Revisió de les taxes
El tractament de la fracció resta passa de costar 167,20 euros/tona a 179.
El tractament de voluminosos passa de 112,73 euros/tona a 165.
El tractament de la fracció orgànica se situarà ara entre els 189 i els 217 euros/tona, en funció del percetatge d’impropis.