El projecte Rius de llibres ja compta, des d’avui, amb un nou espai de distribució de llibres de segona mà a la ciutat. El Mercat del Lleó s’ha sumat al projecte que es va iniciar l’estiu de 2018 amb un punt a l’estació d’autobusos de Girona i s’ha anat ampliant amb punts al Centre Cultural La Mercè, als dos campus universitaris de la Universitat de Girona i al GEiEG de Sant Ponç. Per tant, des d’avui ja són sis els punts de distribució que hi ha a la ciutat.
L’Ajuntament de Girona i l’entitat Connexió Papyrus són els impulsors de Rius de llibres, que té com a objectiu apropar els llibres i la lectura a llocs d’afluència ciutadana, allargant la vida útil dels llibres gràcies a la seva reutilització i distribució des de diversos espais de la ciutat. La proposta intenta adaptar els llibres que s’ofereixen a les característiques del lloc on s’ubica el punt.
Fins ara s’han distribuït uns 55.000 llibres a la ciutat, la majoria dels quals a l’estació d’autobusos, que és el lloc on més demanda té la iniciativa. El projecte funciona de la següent manera: Papyrus proporciona els llibres i l’Ajuntament prepara els punts amb les prestatgeries i garanteix que els llibres arribin als diversos punts. Per la seva part, les entitats acollidores cedeixen l’espai per la ubicació de les prestatgeries, les mantenen en ordre i assumeixen la tasca de reposar els llibres. En cadascun dels punts del projecte es poden recollir de forma gratuïta els llibres que s’hi vagin deixant, però no és un espai per dipositar-ne.
Connexió Papyrus és una associació cultural sense ànim de lucre del municipi de Celrà. Té com a objectius recollir llibres usats per redistribuir-los i també promoure activitats i projectes culturals i socials. L’Ajuntament de Girona i Connexió Papyrus col·laboren habitualment, ja que aquesta entitat és una de les que rep fons de les biblioteques municipals que es donen de baixa i que poden ser d’interès en la tasca que porten a terme. A més, és un dels llocs on s’adrecen les persones que tenen interès en fer donacions de fons particulars que no tenen cabuda a les biblioteques.