Infants, joves i entitats del Pont Major repintaran la plaça de l’Om aquesta setmana juntament amb l’artista Raquel Morón, que és qui ha acompanyat tot el projecte. Aquesta acció és la culminació d’un procés participatiu iniciat fa dos mesos que tenia com a objectiu recuperar la memòria dels jocs de carrer clàssics i de promoure l’activitat a l’aire lliure entre els més joves en el marc d’una intervenció artística i comunitària.
El disseny dels jocs i com seran les pintures s’ha fet a partir de la recerca dels infants i adolescents del Centre Obert Pont Major, que han conversat amb persones grans del barri sobre els jocs que jugaven quan eren petits. A partir d’aquestes trobades intergeneracionals lúdiques i creatives, els nens i nenes han tingut l’oportunitat de conèixer i aprendre els jocs tradicionals gràcies als veïns i veïnes del barri, jugant amb ells i creant, tots plegats, els esbossos de diferents jocs que integren la diversitat del barri i, a més a més, ha ofert als més joves una oportunitat per expressar-se a través del dibuix i de la pintura.
A partir d’aquests dissenys, els nens i nenes de les escoles del barri -Carme Auguet i FEDAC- participaran, juntament amb Raquel Morón, de l’Associació Art-Crea, en el repintat de la plaça.
“Implicar els infants i joves del Pont Major i les seves entitats en l’enfortiment dels llaços comunitaris és un èxit, i es demostra que construeix un barri més unit. És un goig, a més, veure com es fa per recuperar jocs tradicionals a través d’una col·laboració intergeneracional, tant necessària per fer avançar la nostra comunitat”, ha subratllat la tinenta d’alcaldia i regidora de Servei a les Persones i de Llengua Catalana de l’Ajuntament de Girona, Núria Riquelme Zurita.
Fa una dotzena d’anys, al terra de la pista de la plaça es van pintar jocs de carrer i simbòlics -la xarranca, el tres en ratlla, un laberint, les estances d’una casa…– per embellir-la; per animar als nens i nenes a jugar junts, a l’aire lliure, en moviment i imaginació i per crear un espai de trobada de les famílies davant del Centre Cívic Pont Major i de la Biblioteca Just M. Casero. Amb el temps, però, aquestes pintures fetes per l’artista Raquel Morón s’han anat esborrant i els jocs exteriors han anat perdent vigència, sigui pel desgast o pel desconeixement.
Per aquest motiu, en el marc del Pla Comunitari Construïm Ponts, s’ha impulsat aquest projecte per recuperar jocs de carrer que jugaven els pares, mares, avis i àvies de la mainada del barri; promoure’n el coneixement i, alhora, fomentar-ne la pràctica entre els més joves. Aquests jocs col·lectius, a l’aire lliure, imaginatius, senzills, impliquen activitat física i poden ser una alternativa a les pantalles, a més d’embellir aquest indret renovant-ne les pintures.
La plaça de l’Om és un espai públic i un punt de referència per al barri. És un espai de trobada, de jocs per a infants i joves, de festes majors i celebracions veïnals i col·lectives, a més de ser un lloc que acull diverses propostes culturals -concerts, espectacles de teatre, de circ, etc.-, propostes lúdiques, fires o àpats populars.