L’Ajuntament de Girona, a través del Servei Municipal d’Ocupació (SMO), ha rebut una subvenció de 299.191,50 euros del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) per al desenvolupament del programa de Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries (FOAP 2024). Aquesta iniciativa té com a objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones en situació d’atur i respondre a les necessitats del mercat laboral actual.
Les formacions es duran a terme al llarg del 2025 a les instal·lacions del Servei Municipal d’Ocupació. Les inscripcions ja estan obertes i es poden realitzar en línia, de forma presencial a l’equipament de l’SMO, situat al número 43 del carrer de Narcís Xifra i Masmitjà, o trucant al 972 24 93 60. L’horari d’atenció del servei és de dilluns a divendres, de 9 a 14 h, i de dilluns a dijous, de 15 a 19 h.
“Aquesta oferta formativa ens permet reforçar la qualificació professional dels nostres veïns i veïnes, afavorint així la seva inserció laboral i promovent el desenvolupament econòmic local“, ha destacat la regidora de Treball de l’Ajuntament de Girona, Raquel Robert Rubio.
El programa ha començat oficialment aquesta setmana amb l’inici de la primera edició del curs d’Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials. Aquesta formació, juntament amb una segona edició prevista, ofereix una qualificació clau en el sector sociosanitari, preparant professionals per treballar amb persones dependents en entorns institucionals.
A més d’aquest curs, el programa inclou una varietat àmplia de formacions destinades a adquirir competències professionals en sectors estratègics com el transport i la distribució; el socorrisme; les activitats auxiliars de magatzem, i les activitats administratives en la relació amb el client. Tots els cursos estan adreçats principalment a persones en situació de desocupació que desitgin millorar les seves competències per accedir al mercat laboral, tot i que també hi poden participar persones treballadores en actiu que vulguin actualitzar els seus coneixements.
En les convocatòries anteriors del programa, la del 2022 i 2023, van participar-hi 130 alumnes. D’aquests, un total de 100 van realitzar pràctiques professionalitzadores en empreses del territori i van establir vincles directes amb el teixit empresarial local i adquirint experiència real en entorns laborals.
De les persones que van finalitzar la formació i van obtenir el certificat professional, 54 van aconseguir inserir-se al mercat laboral i es va assolir, per tant, una taxa d’inserció del 54%. Aquest percentatge posa en relleu l’efectivitat d’aquest programa per facilitar l’accés a l’ocupació de qualitat i per cobrir les necessitats de qualificació dels sectors estratègics del territori.