L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós treballa de manera constant en la millora de l’espai natural de Castell, situat dins l’àmbit protegit de Castell-Cap Roig, tant pel que fa a la gestió dels seus elements i valors naturals, com en l’ordenació de l’ús públic, per tal que les persones que el freqüenten, en puguin gaudir sense comprometre la seva conservació.
Amb aquest objectiu s’ha impulsat ara un nou paquet d’actuacions que van dirigides, en aquest cas, al foment de la biodiversitat en l’ecosistema agrícola d’aquest àmbit.
Aquestes actuacions han consistit en la recuperació d’una zona inundable situada a la Plana de Castell, per tal d’afavorir els hàbitats aquàtics i les espècies animals i vegetals vinculades. També es destaca la millora dels espais de refugi per a la fauna amb la creació d’una vedruna de pedra seca.
Així com la instal·lació de caixes niu per afavorir la nidificació de diferents espècies d’aus protegides i poc abundants (òliba, mussol, gaig blau, i mussol banyut) i de quiròpters (rats penats).
Paral·lelament, també es reposa i actualitza la senyalització dels principals itineraris de l’àmbit, alhora que s’ubiquen nous cartells informatius per tal de millorar la gestió de l’ús públic i incrementar la sensibilització ambiental dels visitants.
Totes les accions incloses en aquest projecte tenen un cost de 52.191 €, que es financen mitjançant l’aportació econòmica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022, i dels fons FEADER.
Altres accions de millora a l’espai natural de Castell
Cal destacar que en alguns dels conreus ubicats en els espais agrícoles d’aquest entorn natural ja s’hi han fet actuacions de millora per potenciar la biodiversitat.
Actuacions com deixar de llaurar alguns espais agrícoles deixant-los a evolució natural per tal que hi creixi vegetació espontània, s’han eixamplat els marges d’alguns camps i s’han fet sembres d’enriquiment amb espècies autòctones per reforçant el seu valor ambiental i afavorir la presència de fauna, en especial insectes. L’objectiu final és el d’afavorir l’evolució d’aquests terrenys cap a prats naturals rics i biodiversos, i convertir els marges agrícoles amb recers i punts d’alimentació per a la fauna.
Dins de les línies de treballs de millora mediambiental realitzades a Castell també es destaca la recuperació dels sistemes dunars, de conservació de praderies de Posidònia Oceànica i altres hàbitats marins, de prevenció d’incendis forestals, la millora paisatgística i la gestió de l’ús públic; ordenant els accessos, aparcaments i gestionant l’accés motoritzat en els períodes de més elevada freqüentació.