El Museu de la Pesca va iniciar ahir dilluns (26/11/24), la tercera edició del curs d’introducció a la meteorologia marina, que en aquesta ocasió té lloc durant aquesta setmana (26, 27, 28 i 29 de novembre), a les instal·lacions del Documare ubicades en aquest equipament museístic, i amb totes les places exhaurides.
Les classes previstes introdueixen els participants en el coneixement de les dinàmiques meteorològiques generals i particulars (pressió atmosfèrica, borrasques, anticiclons, vent, núvols, ones), així com en el procés de recollida de dades meteorològiques i la seva interpretació.
Aquest curs l’imparteixen especialistes en el camp de la ciència i la meteorologia, com és el cas de Joan Puigdefàbregas, especialista vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya-Universitat de les Illes Balears; Mar Pla, tècnica del Servei Meteorològic de Catalunya; Josep Pascual, observador meteorològic i col·laborador de l’espai del temps de TV3; i Marta Masdeu, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar.
En les diverses sessions formatives es parla del paper de l’oceà sobre la meteorologia, amb la distribució de corrents i circulació termohalina global; així com del canvi climàtic, la regulació del clima en les zones costaneres i l’afectació dels corrents sobre la pesca i l’economia local. També es donen coneixements el tipus d’instrumentació que s’utilitza per al recull de dades, o bé la lectura i interpretació dels mapes de borrasques, amb els models numèrics, realitzant mesures i mostres d’aigua.
El tercer curs d’introducció a la meteorologia marina compta també amb el suport i la col·laboració de la Càtedra d’Estudis Marítims (CEM).