La conferència inaugural, titulada “La primera industrialització vista pels seus contemporanis”, a càrrec de Céline Mutos-Xicola, doctora en Ciències Humanes, Patrimoni i Cultura, llicenciada en Història i Geografia i amb un Màster Europeu en Mètode Avançat d’Investigació Històrica en Història Contemporània, tindrà lloc el proper divendres 18 d’octubre de 2024, a les 19.00 h.

El Museu del Suro de Catalunya, amb el suport de la Càtedra d’Estudis del Suro,  de la Universitat de Girona, organitza el cicle: “L’inici de la industrialització a les comarques gironines”, un cicle de xerrades sobre la societat industrial. La voluntat d’aquestes xerrades és la de posar en context l’època en que la indústria surera es va implantar a les comarques gironines i va transformar el territori i la societat. El coneixement d’aquesta època des de diferents punts de vista i disciplines ajuda a la comprensió de tota una època que va ser l’origen dels pobles i les viles tal com els coneixem avui dia.

Tots els actes i conferències es faran a l’auditori Miquel, Vincke & Meyer del Museu del Suro de Catalunya, a Palafrugell, a les 19.00 h. La conferència inaugural serà el proper divendres 18 d’octubre de 2024, a les 19.00 h: La primera industrialització vista pels seus contemporanis, a càrrec de Céline Mutos-Xicola, Dra. en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura, també és llicenciada en Història i Geografia i té un Màster Europeu en Mètode Avançat d’Investigació Històrica en Història Contemporània.

La Dra. Céline Mutos és professora del departament d’Economia de la Universitat de Girona, dins l’àrea d’Història i Institucions Econòmiques. Treballa dins el Grup de Recerca en Història de les Societats Rurals. És especialista en l’estudi d’hospicis i institucions de caritat. S’ha endinsat en la recerca sobre la família i el treball femení i en la primera industrialització. Dirigeix la seva recerca cap a les estratègies de supervivència en àmbits de pobresa al segle XVIII i l’estudi del fenomen de la Primera Revolució Industrial en l’àmbit mediterrani, especialment en el sector tèxtil.

Dins del cicle de conferències es faran cinc actes més:

• 25 d’octubre de 2024. El procés d’industrialització gironina en el context català: el cas del paper. A càrrec de Miquel Gutiérrez-Poch, Dr. en Història Contemporània. Es dedica a la història i institucions econòmiques, especialista en la transferència tecnològica, la manufactura tradicional i el sector paperer.

• 8 de novembre de 2024. Premsa i publicitat en una societat en transformació. A càrrec de Lluís Costa, Dr. en Història. Especialitzat en arxivística, història de la comunicació i les seves relacions amb la societat, ha aprofundit en l’estudi de la comunicació local.

• 15 de novembre de 2024. Desenvolupament hidràulic i territori en la industrialització gironina (1850-1930). A càrrec de David Pavón, Dr. en Medi Ambient. Especialitzat en la recerca sobre l’aigua, s’ha centrat en el patrimoni fluvial, la geografia històrica dels espais fluvials o els projectes de gran obra hidràulica.

• 22 de novembre de 2024. Un passeig per les colònies industrials. A càrrec de Xavier Martí, historiador i periodista. Especialitzat en història industrial, s’ha centrat en colònies, habitatge obrer i les relacions entre premsa i societat industrial.

• 14 de desembre de 2024. Projecció del documental Picant Pedra. Hem tornat a fer calç tradicional al Forn Gran de Fonteta. A càrrec d’Antoni Martí i Josep Matés El primer, documentalista, cineasta, productor i director. En la seva filmografia destaca la recuperació del patrimoni audiovisual de les comarques gironines. El segon, ceramista. Autor de nombroses exposicions i projectes artístics. Molt vinculat a la conservació del patrimoni natural i cultural de la zona de les Gavarres i en la recuperació d’espais d’interès etnològic (carbonera, forn de calç…).

Les conferències són una oportunitat per entendre les bases de la nostra societat i de com va evolucionar el treball amb el canvis tecnològics que va aportar la primera revolució industrial substituint les economies agrícoles en potències industrials.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*