El Jurat del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2024, promogut pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha escollit el projecte de restauració i millora del camí de ronda de Palamós, de l’Estudi Martí Franch i Ardévol Associats, com a finalista de la dotzena d’aquest prestigiós premi internacional.
La candidatura palamosina competeix dins la categoria de Fronts marítims, que s’incorpora enguany als premis com a resposta a l’especial vulnerabilitat de les ciutats de costa davant del canvi climàtic i en el marc del programa d’activitats “Regata cultural”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona per acompanyar la celebració de la Copa Amèrica de vela a aquesta ciutat.
El Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà és un certamen biennal i honorífic que, des de l’any 2000, reconeix les millors intervencions de creació, transformació i recuperació dels espais públics de les ciutats europees.
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va tancar la dotzena edició d’aquest prestigiós premi amb la inscripció d’un total de 297 projectes, corresponents a 35 països europeus. Finalment, el Jurat internacional ha escollit les 10 obres finalistes de la present edició (5 per a la categoria General i 5 per a la de Fronts marítims) en una convocatòria que distingeix obres realitzades entre els anys 2022 i 2023, interval que en el cas de Fronts marítims s’estén fins al 2019.
Els països amb major nombre d’obres presentades al premi són Espanya, Bèlgica, Geòrgia, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Polònia i Suïssa. En el cas del projecte palamosí aquest haurà de competir, dins la categoria de Fronts marítims, amb els següents projectes: Millora de la platja i reurbanització de la vora del port, al municipi de Porto do Son (Corunya); la reurbanització dels banys Dún Laoghaire, a Dublín (Irlanda), el nou Parc marítim de Rímini (Itàlia); i el Bulevard de la platja, a la ciutat de Delfzijl (Països Baixos).
El proper 9 de setembre els finalistes de la categoria de Fronts marítims exposaran els seus projectes a les jornades “Les ciutats i el mar”, obertes al públic, que tindran lloc al CCCB. Finalment, els guanyadors de la dotzena edició del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà es coneixeran a la cerimònia d’entrega que tindrà lloc al CCCB el 29 d’octubre.
La restauració i millora del camí de ronda de Palamós
El projecte palamosí candidat al premi, es basa en la restauració i millora d’un traçat de 3,5 quilòmetres del camí de ronda del municipi, executat l’any 2021, mitjançant el qual es permet unir, sense interferències, el nucli urbà i el paratge i la platja de Castell, integrant el seu itinerari a l’entorn per on transcórrer i mitjançant el qual es posa en valor el patrimoni natural, cultural i paisatgístic que el municipi té en el seu litoral.
L’objectiu de l’Ajuntament de Palamós a l’hora d’impulsar la restauració del traçat del camí de ronda, ha estat crear una experiència memorable de contacte amb el paisatge i la natura, facilitant una accessibilitat segura i sostenible, ajudant a dinamitzar hàbits saludables entre la ciutadania, restaurant els entorns urbans deteriorats i preservant els hàbitats naturals d’interès.
El projecte va ser elaborat per l’estudi de paisatge gironí Martí Franc (EMF) amb Ardévol Associats, i executat per l’empresa especialitzada en obra pública, Massachs. El cost global d’aquest projecte és d’1.319.000 €, aportat mitjançant ajuts europeus FEDER, també pel pla de Foment del Turisme del Departament d’Empresa de la Generalitat, i per l’Ajuntament de Palamós.
Els usuaris del camí de ronda també compten amb una aplicació gratuïta que permet, mitjançant un codi QR, la descàrrega al telèfon mòbil d’informació amb relació als valors natural, culturals, històrics i paistagistics del seu traçat, acompanyat d’imatges antigues, vídeos amb dron, de realitat ampliada i àudios.
L’audioguia té el nom de Palamós Ronda de Mar, i permet conèixer amb detall un total de 18 punts emblemàtics d’aquest tram del camí de ronda de Palamós, i inclou un sistema de georeferenciació que reprodueix automàticament l’audioguia relacionada amb els referents propers al punt on es troba l’usuari.
L’app d’informació del camí de ronda, es complementa amb els elements físics de senyalització que es troben instal·lats en diversos punts del traçat.