DO Empordà

Els cellers de la DO Empordà han iniciat la verema 2022, començant a collir les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit i alguna varietat blanca i negra per a l’elaboració de vins escumosos. La verema s’ha posat en marxa uns deu dies abans de les dates habituals a causa les altes temperatures registrades aquest estiu que han fet madurar abans el fruit. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es collirà durant aquest mes i durant el setembre. Es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.

La verema d’enguany ve marcada per la sequera severa registrada aquests darrers mesos. La manca de pluges ha estat una constant tant a l’hivern com a la primavera, però aquesta situació s’ha agreujat encara més durant l’estiu amb un dels nivells de precipitacions més baixos que es recorda a la zona. Les vinyes que disposen de reg, que són mínimes, han pogut minimitzar els efectes de la manca de pluges.

Tot i l’estrès hídric que pateixen la majoria de ceps de la denominació, l’estat de les vinyes és avui en dia excel·lent i el fruit està molt sa. La campanya d’enguany s’ha caracteritzat justament per la manca de problemes sanitaris a les vinyes.

Un any més, l’acció dels senglars és un altre dels maldecaps dels productors empordanesos. Alguns viticultors s’han vist obligats a avançar la verema per evitar quedar-se sense collita a causa de les destrosses que provoquen aquests animals a les vinyes. Una problemàtica que aquest any s’ha vist agreujada justament per la sequera que ha provocat que els senglars busquin a les vinyes i altres conreus l’aigua i el menjar que no troben a les muntanyes.

Cada any, hi ha més productors que instal·len sistemes per evitar l’entrada del senglar a les seves terres, però lamentablement és una inversió quantiosa que molts viticultors no poden afrontar. En aquest sentit, el Consell Regulador de la DO Empordà torna a reclamar a les administracions mesures per evitar aquesta situació que es repeteix cada any.

La Denominació d’Origen Empordà va recuperar durant el 2021 les vendes d’abans de la pandèmia. Concretament, els cellers empordanesos van vendre l’any passat 5.839.570 ampolles, que representa un augment del 29% respecte a les 4.511.512 unitats comercialitzades l’any anterior quan la pandèmia va fer caure les vendes a causa principalment del tancament de la restauració i l’hostaleria.

El resultat de l’any passat pràcticament iguala les dades del 2019 quan es van comercialitzar 5.973.965 ampolles, la millor campanya de la història de la denominació empordanesa. La reobertura de la restauració i l’hostaleria, l’increment de vendes directes al celler gràcies a l’enoturisme i l’augment del consum al mercat gironí han permès als cellers empordanesos recuperar les xifres de negoci d’abans de la pandèmia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

*